Archive for January, 2014

LYAC Team

2013 metų rezultatai / Results for 2013

LYAC komanda džiaugiasi galėdama pristatyti Jums ilgai lauktus 2013 metų varžybų rezultatus! 2013-jųjų metų teisėjavimas nebuvo visiškai sklandus, jis pareikalavo iš LYAC komandos narių, kurie aktyviai dirba ir su kitais LRMD projektais, papildomų pastangų ir laiko. Tačiau, nepaisant visų nesklandumų ir vėlavimų šį aktualų darbą pavyko užbaigti ir pristatyti jums.
Dalyvių rezultatų vertinimo kriterijai išliko tokie patys, kaip ir praeitais metais. Buvo vertinami geriausi devyni kiekvieno turo rezultatai, o už pasiektą vietą (nuo 1 iki 8 ) buvo skiriami taškai. Bendras rezultatas – visų turų ir surinktų taškų sumą. Didelę reikšmę galutiniam dalyvių rezultatui turėjo darbas ne tik tradicinėse 2m ir 70cm ruožuose, bet ir dalyvavimas 1,3GHz, 2,3GHz ir aukštesnėse ruožuose. Kai kam iš dalyvių tai buvo lemiama.
Kaip ir daugelį metų iš eilės absoliučiu ir nenugalimu LYAC prizininku pelnytai tapo UTB entuziastas Paulius Beirutas LY2R iš Šeduvos. Jo nesibaigiantis entuziazmas, puiki techninė stoties bazė ir aktyvus darbas eteryje jau daug metų iš eilės nulemia aukštus rezultatus UTB varžybose. Už parodytą puikų rezultatą Paulius papildomai apdovanojamas prizu. Antroje vietoje yra Kaunietis Ričardas LY2FN, kurio rezultatą nulėmė dalyvavimas mikrobangų turuose. Trečioje vietoje, – vis geresnius rezultatus rodantis Rimgaudas LY2NA iš Jurbarko.
Užsienio dalyvių tarpe nugalėjo aktyviai 2013 metais dirbantis UTB ruožuose kaimynas iš Latvijos Viesturs YL2AJ, kuris buvo nepralenkiamas užsienio stočių tarpe. Užsienio dalyviai, kurie savo dalyvavimų palaiko LYAC ir atsiunčia ataskaitas, tradiciškai išlieka mūsų kaimynai iš Latvijos, Estijos, Lenkijos, Baltarusijos, Rusijos. Juntamai padidėjo Baltarusijos stočių aktyvumas.
Lietuvos dalyvių rezultatų lentelė atrodo labai panaši į 2012 lentelę. Dalyviai praktiškai išliko tie patys, tik įvyko iškovotų vietų rotacija. Kai kurie dalyviai pasiekė puikių rezultatų šiais metais ir pakilo reitingų lentelėje į viršutines pozicijas. Džiugina nemažėjantis dalyvių aktyvumas ir noras siekti aukštesnių pozicijų reitingų lentelėje.
Tradiciškai, prizinių vietų nugalėtojams bus įsteigti diplomai. Paulius LY2R ir Viesturs YL2AJ papildomai bus apdovanoti prizais. Tradicinį LRMD prizą už geriausią rezultatą, parodytą dirbant tik FM, vėl iškovojo Audrius LY3BRA iš Kauno.
Kaip ir buvo pranešta 2013 metų pradžioje, vienas iš LY-kų, privačia iniciatyva, įsteigė papildomą apdovanojimą dalyviui, parodžiusiam geriausią 2013 metų rezultatą nesinaudojant on-line realaus laiko pokalbių svetainėmis (pvz. ON4KST) ir panašiais resursais. Įvertinus 2013 metų LYAC rezultatus, įsteigto apdovanojimo iniciatorius nusprendė palaikyti net du LYAC dalyvius, kurie atitiko iškeltas sąlygas ir pažadėjo apdovanoti geriausius rezultatus parodžiusius dalyvius 2m ir 70cm turuose atskirai. Atitinkamai jais tapo Vaclovas LY3PEJ (2m turai) ir Audrius LY3BRA (70cm turai). Jie apdovanojami anteniniais mažo triukšmo signalo stiprintuvais (angl. LNA – low noice amplifier). Vaclovas apdovanojamas 70cm ruožo LNA, o Audrius – 2m ruožo LNA.
Kol kas LYAC komanda negavo jokios informacijos iš LY-kų, kurie sutiktų savo įsteigtais apdovanojimais paremti LYAC dalyvius. Tačiau potencialūs rėmėjai visada gali kreiptis į LYAC komandą norėdami įsteigti savo prizus! Susisiekite su mumis!

Visi prizai ir apdovanojimai nugalėtojams bus įteikti artimiausio LRMD VNS metu, kovo pradžioje. Kviečiame atvykti į VNS ir atsiimti savo apdovanojimus VNS metu! Tiems, kurie negalės šiais metais atvykti į LRMD VNS, apdovanojimai bus perduoti kitais būdais.
LYAC komanda taip pat kviečia visus galinčius ir norinčius prisidėti prie LYAC koordinavimo ir teisėjavimo proceso. Jūsų pagalba bus tikrai gera parama LRMD ir visai neoficialiai LYAC kolektyvo komandai, nes dėl kitų lygiagrečiai vykdomų įsipareigojimų komanda negali užtikrinti operatyvaus darbo ir turų teisėjavimo. Šiais, 2014 metais, stengsimės supaprastinti teisėjavimo rezultatų formato pateikimą ir kitus faktorius, kurie leis pagreitinti teisėjavimo procesą.
Linkime dalyviams neprarasti vis augančio aktyvumo LYAC ir pasiekti dar geresnių rezultatų.

BENDRA REZULTATŲ LENTELĖ
Šaukinys Vieta Taškai Apdovanojimas
LY2R 1 40 Diplomas
LY2FN 2 21 Diplomas
LY2NA 3 20 Diplomas
LY3A 4 15 Diplomas
LY1CO 5 13 Diplomas
LY1BWB 6 10 Diplomas
LY2BJ 7 8 Diplomas
LY1CR 8 8 Diplomas
LY2BCE 9 3 Diplomas
LY2VA 10 2 Diplomas
LY2WR 11 1 Diplomas
LY1T 11 1 Diplomas
LY3PEJ 11 1 Diplomas

Bendrus LYAC 2013 rezultatus galite rasti čia:
LYAC 2013 rezultatai.pdf

Su geriausiais linkėjimais
LYAC komanda (Saulius LY1VP, Kostas LY1KL, Oleg LY3UE).

Preambulė
Iš pirmo žvilgsnio HAM veikla atrodo kaip ir individuali. Bet QSO pats su savimi nedarysi. Todėl būnant individualiems mėgėjams tenka jausti ir visos HAM bendruomenės dabartines madas ir tendencijas. Tai ryškiau pasireiškia UTB, nes dėl trumpesnio bangų sklidimo vietovės gali lokalizuotis t.y. vieni regionai gali daugiau skirtis nuo kitų regionu savo UTB ypatumais. Panašu, kad UTB HAM gyvenime kosmopolitizmo ir globalizacijos įtaka kiek silpnesnė. Todėl tenka pažinti ir orientuotis konkrečios vietovės UTB nacionalinius ypatumus t. y. kokios to regiono populiarios varžybos ir diplomai, kokie mėgstami UTB bangų ruožai ir moduliacijos ir t.t..
LYAC ko gero didžiausias arba vienas iš didžiausių UTB radijo mėgėjų renginių Lietuvoje. Todėl čia susidaranti situacija tikriausiai didele dalimi atspindi dabartinę UTB padėti šalyje. Būtent todėl šiemet atlikta truputi detalesnė statistinė LYAC aktyvumo dienu analizinė, kurios tikslas padėti radijo mėgėjams susiorientuoti ir rasti savo vietą dabartinėje situacijoje. Toliau bus pateikta daug įvairių skaičių, kurie charakterizuos LYAC būtent 2013 metais. Jau dabar darosi įdomu, o kaip UTB gyvenimas atrodys 2023, 2033, … metais? Ar dar bus LYAC ir ar bus kam parašyti apie tai?

LYAC dalyviai
Ataskaitas 2013 metais siuntė 78 dalyviai. Iš jų 54 (t. y. 69%) buvo Lietuvos ir 24 (t.y. 31%) kitų šalių UTB radijo mėgėjai. Užsieniečiai pagal šalis pasiskirstė taip: Rusija – 8, Baltarusija – 7 Latvija – 5 ir Lenkija – 4 UTB radijo mėgėjai. Džiugina, kad atsiranda vis daugiau Lietuvos radijo mėgėjų, kuriems nėra gėda atsiusti ataskaitą su vienu ar keliais QSO arba nepatingėti atsiųsti CHECK LOG ataskaitas. Taip pat smagu, kad LYAC nepamiršta mūsų artimiausi kaimynai.
2012 metais ataskaitas siuntė irgi panašus skaičius UTB entuziastų 75 (57 LY-kai ir 18-kaiminininės valstybės). Tenka konstatuoti, kad dalyvių iš Lietuvos 2013 metais truputi sumažėjo o kaimyninių šalių padidėjo. Norisi pabrėžti, kad 52 UTB mėgėjai dalyvavo LYAC ir 2012 ir 2013 metais. Tai reiškia, kad apytiksliai du trečdaliai dalyviu per pastaruosius du metus nepasikeitė. Likęs trečdalis dalyvių pasikeitė t.y. trečdaliui neįdomu pasidarė dalyvauti UTB aktyvumo dienose ir prisijungė trečdalis naujų dalyvių, kurie 2012 metais ataskaitų nesiuntė.
Nors turime nemaža LYAC dalyvių kaitą, belieka džiaugtis kad dar išlieka nemažas pastovių LYAC aktyvumo dienų dalyvių skaičius ir dėl to mes dar kažkaip laikomės. Gyventojų senėjimo ir mažėjimo mūsų krašte tendencijų fone norėtųsi, kad minėti procesai ateityje skaudžiai neišretintų UTB entuziastų gretų.

LYAC bangų ruožai
Diapazonų populiarumą LYAC aktyvumo dienose gal geriausiai parodo dalyvių skaičius kiekviename bangu ruože, kurie 2013 metais siuntė ataskaitas.
Diapazonas Dalyvių skaičius

144 MHz		72
432 MHz		47
1296 MHz	15
2300 MHz	3
5700 MHz	2
10 GHz		2

Ryškiai populiariausias mūsų krašte 2013 metais buvo 2m diapazonas, kuriame dalyvavo 72 dalyviai iš 78 siuntusių ataskaitas. Iš jų 29 aktyvumo dienų dalyviai t.y. beveik trečdalis nuo visų dalyvių siuntė ataskaitas dirbdami tik 144 MHz diapazone. Palyginimui tik 4 dalyviai dirbo tik viename 432 MHz diapazone ir buvo tik vienas dalyvis, kuris dirbo ir siuntė ataskaitas tik viename 1296 MHz diapazone.
Toliau informacija, kiek QSO per 2013 metus padaryta tradiciniuose bangų ruožuose:

Bangų ruožas	QSO skaičius
2m		7617
70cm		2747
23cm		777

Ir vėl dalyviams ryškiai daugiausiai QSO pavyko užmegzti 2m bangų ruože. Turint galvoje, kad 144 MHz diapazone ir didžiausias dalyvių skaičius, tai taip turėtų ir būti.
2013 metais mikrobangų diapazonuose gaunamų ataskaitų skaičius mažėjimas vyko jau antrus metus iš eilės. Ten dar turime vos du/tris dalyvius ir nedaug QSO. To per mažai, kad paskaičiuoti kokia nors statistiką. Yra kaip yra.
Matant nepalankias tendencijas mikrobangų ruožuose ateina į galvą mintis, kad gal būt būtų prasminga bandyti vėl susigrąžinti 50 MHz ruožą į LYAC programą? Juolab kad šiais laikais stengiamasi toleruoti visokias mažumas (seksualines, religines, politines, tautines ir t.t.) HI.

Moduliacijos UTB aktyvumo dienose
2013 LYAC lentelė, kurioje rodomas dalyvių skaičiaus, kurie bent viena QSO padarė SSB, CW ir FM modose:

Moduliacija				SSB	CW	FM
Dalyvių skaičius dirbusi tą modą	38	37	58
Procentas nuo visų dalyvių		49%	47%	74%

Formaliai žiūrint pati populiariausia LYAC moduliacija yra FM. Iš atsiuntusiu LYAC dalyvių ataskaitų matyti, kad net 75% dalyvių bent vieną QSO darė FM moduliacijoje. Iš visų siuntusiu ataskaitas 31 dalyvių daugiau negu trečdalis dirbo tik FM. Palyginimui tik 7 dalyviai dirbo tik CW ir buvo tik turime vienį dalyvį, kuris dirbo tik SSB.
Žemiau lentele, kiek QSO procentais buvo padaryta SSB, CW ir FM moduliacijoje tradiciniuose bangų ruožuose:

	SSB	CW	FM	Viso QSO
2m	20%	36%	44%	7617
70cm	20%	55%	25%	2747
23cm	6%	94%	0%	777

Matome, kad 2013 metais 1296 MHz ruože ir aukščiau nepadarytas ne vieno FM QSO ir ten karaliauja CW. Decimetruose irgi FM sunkiai skinasi kelia ten daugiausia QSO buvo CW. Tik metruose daugiausia QSO pagal skaičių daroma FM. Tiesa metruose (2m) daromas ir didžiausias QSO skaičius. SSB moduliacija nebuvo dominuojanti nė viename UTB bangų ruože ir jai galiojo ta pati tendencija kaip FM t.y. „gigahercuose“ labai mažai SSB QSO.
Tad 2013 metais aktyvumo dienų metu skirtinguose bangų ruožuose buvo skirtingos populiariausios moduliacijos. Tendencija 2013 metais buvo tokia, kad nuo 432 MHz ir aukščiau dominavo CW. Jeigu norite minėtuose diapazonuose geresnių rezultatų reiktu rinktis CW. Nors 2m bangų ruože CW pagal QSO skaičių ir nėra lyderis, bet jeigu mėgėją domina DX QSO, CW tiesiog būtina, nepaisant kad CW įtraukta į UNESCO nematerialaus kultūros paveldo sąrašą HI.
Šiuo metu LYAC orientuotą į tradicines UTB mėgėjų moduliacijas t.y. CW, SSB ir FM. Mes turime ištisą kartą, užaugusia moderniame Interneto ir skaitmeninių technologijų pasaulyje. Gal būt būtų prasminga pagalvoti paskatinti praplėtimą naudojamų moduliacijų (pvz. skaitmeninių) per aktyvumo dienas? Arba gal būt prasminga leisti kartoti ryšius su tuo pačiu korespondentu skirtingose modose?

LYAC dalyvių geografija
LYAC dalyviai nėra tolygiai pasiskirstę teritorine prasme. Vienose vietose jų yra, kitos teritorijos primena negyvenamas dykumas. Bendras stočių išsidėstymas su kuriomis 2013 metais darė QSO LYAC dalyviai yra maždaug toks:
ac2013-1.gif

Žemiau stambesniu masteliu stočių išsidėstymas Lietuvoje:
ac2013-2.gif

2013 metais Lietuvos padengimas UTB mėgėjiškomis stotimis, išskyrus Klaipėdos kraštą ir rytinius bei pietinius šalies pakraščius atrodo neblogai. 2013 metais buvo gana neblogas UTB stočių tankis krašte. Tai leidžia LYAC dalyvauti mažos energetikos UTB FM stotims. Tik gal stotims, kurios yra šalies pakraščiuose ar pajūryje, reikia galvoti apie didesnę energetiką ir CW modą.

Dalyvių ataskaitos
2013 metais pirmą kartą LYAC istorijoje iš viso per visus diapazonus gauta virš 800 (tiksliau 826) ataskaitų. Jeigu 2013 metus vertinti pagal gautų ataskaitų skaičių, tai buvo išties sėkmingi. 2013 metais padidėjo CHECK LOG ataskaitų, kurios yra taip pat labai vertingos. Palyginimui žemiau pateikiama 2012 ir 2013 metų palyginimas pagal gautas ataskaitas:

Metai				2012	2013
Bendras ataskaitų skaičius	767	826

Visuose klasikiniuose (2m, 70cm ir 23cm) UTB bangų ruožuose 2013 metais turime nedidelį gautų ataskaitų didėjimą lyginant su 2012 metais.

			2012	2013	Didėjimas	Didėjimas procentais
Ataskaitų skaičius 2m	418	430	12		2.9%
Ataskaitų skaičius 70cm	258	294	36		14%
Ataskaitų skaičius 23cm	67	84	17		25.4%

LYAC aktyvumo vakarų 75% ataskaitų 2013 metais atsiuntė LY HAM. 2013 metais ypač didėjo susidomėjimas centimetrais (23cm) ir decimetrais (70cm). 2m bangų ruože irgi buvo saikingas augimas. Aišku norėtųsi, kad panašios tendencijos išliktų ir ateityje ir visuose UTB diapazonuose būtų didelis aktyvumas. Decimetruose FM QSO dar kol kas mums darosi sunkiau negu 2m. Tai gal būt būtent tai neleidžia 70cm bangų ruožui tapti tokiam masiniam kaip 2m.
Gerai būtų kad išlaikytų 2013 metų augimo tendencijas ir 2014 metais. Norisi padėkoti visiems atsiuntusiems 2013 metais ataskaitas. Ačiū siuntusiems CHECK LOG ataskaitas. Būtent tik sudėjus į vieną krūvą Jūsų visų atsiustą LYAC informaciją tapo įmanoma plačiau pamatyti mūsų UTB gyvenimą . Nuo 2012 metų LYAC visos ataskaitos yra elektroninės REG1TEST formate. Mūsų tarpe yra ir garbaus amžiaus radijo mėgėjai, gali būti HAM su negalia ir žmonės, kuriems sunku su kompiuteriais. Reikia suprasti visus ir būti tolerantiškiems. Gal geriau dalyvauti UTB aktyvumo dienose ir nesiusti ataskaitos, negu laikyti išjungtą stotį ? O visiems siuntusiems ataskaitas dar karta didelis ačiū.

LYAC QSO pasiekimai
Apie QSO kiekį tradiciniuose diapazonuose jau pateikta. Toliau kalba eis apie QSO atstumus. Pirma tokia pastabėlė. Mūsų UTB stotys daro tolimus QSO su šalimis pvz. Estija, Skandinavijos šalys, Vokietija, Ukraina ir t.t. , kurių dalyviai mums ataskaitų nesiunčia. Dalis Lietuvos mėgėjų dėl vienų ar kitų priežasčių irgi negali atsiusti ataskaitų. Todėl nėra galimybės griežtai palyginti visų QSO pilną korektiškumą, nes dalyviai ataskaitose gali klysti. LYAC yra aktyvumo vakarai o ne griežtos varžybos. Todėl kad aktyvumo vakaruose būtų įdomu dalyvauti pvz. UTB DX QSO mėgėjams užskaitomi QSO, kurių pilną korektiškumą garantuoti negalima.

Negailestinga statistiką vidutinių ir maksimalių QSO QRB 144 MHz ruože mūsų regijone yra tokia:

144 MHz	SSB		CW		FM
Mėnuo	Max QRB	Vidurk	Max QRB	Vidurk	Max QRB	Vidurk
1	670 km.	360 km.	1092 km.	341 km.	216 km.	68 km.
2	715 km.	283 km.	857 km.	374 km.	168 km.	50 km.
3	765 km.	298 km.	826 km.	356 km.	317 km.	90 km.
4	803 km.	284 km.	863 km.	352 km.	252 km.	70 km.
5	787 km.	334 km.	960 km.	346 km.	545 km.	71 km.
6	751 km.	312 km.	891 km.	394 km.	354 km.	79 km.
7	779 km.	272 km.	935 km.	388 km.	646 km.	92 km.
8	721 km.	307 km.	804 km.	339 km.	450 km.	89 km.
9	751 km.	369 km.	840 km.	392 km.	639 km.	103 km.
10	751 km.	315 km.	870 km.	340 km.	450 km.	101 km.
11	653 km.	314 km.	762 km.	328 km.	236 km.	88 km.
12	751 km.	340 km.	878 km.	329 km.	639 km.	98 km.

Tolimiausi QSO buvo CW modoje. Būtų keista, jeigu būtų ne taip. Vidutinis QSO atstumas SSB ir CW procentėliai mažai kinta metų bėgyje ir nesimato ryškaus skirtumo tarp žiemos ir vasaros. FM moduliacijoje QSO QRB kinta ryškiai (net du kartus vidurkis nuo 50 iki 103 km.). Nors iš pirmo žvilgsnio FM vidutinis QSO atstumai atrodo nedideli, bet jeigu stotis yra Lietuvos vidury 100 km. spindulio užtenka beveik visoms LY stotims, nes šalis nedidelė ir jos pakraščiuose mažas UTB stočių skaičius. Ir dar viena įdomi vieta – FM moduliacijoje 2m. ruože 2013 metais neretai buvo tokimų FM QSO iki pat 650 km. atstumo. Tokius tolimus FM QSO dažniau darė Latvijos stotys, bet lietuviai irgi darė.

Ta pati 2013 metų statistika decimetruose atrodo taip:

432 MHz	SSB		CW		FM
Mėnuo	Max QRB	Vidurk	Max QRB	Vidurk	Max QRB	Vidurk
1	602 km.	174 km.	723 km.	332 km.	154 km.	36 km.
2	641 km.	225 km.	707 km.	315 km.	134 km.	38 km.
3	649 km.	258 km.	721 km.	320 km.	78 km.	26 km.
4	591 km.	264 km.	742 km.	340 km.	127 km.	33 km.
5	641 km.	271 km.	960 km.	303 km.	177 km.	47 km.
6	602 km.	255 km.	827 km.	332 km.	127 km.	49 km.
7	602 km.	343 km.	702 km.	293 km.	259 km.	54 km.
8	586 km.	287 km.	797 km.	309 km.	127 km.	40 km.
9	619 km.	216 km.	797 km.	358 km.	132 km.	38 km.
10	780 km.	335 km.	904 km.	353 km.	586 km.	88 km.
11	592 km.	244 km.	772 km.	305 km.	204 km.	51 km.
12	715 km.	317 km.	827 km.	346 km.	79 km.	29 km.

Decimetruose tendencijos panašios kaip ir metruose. Vidutinis QSO atstumai mažėjo visuose moduliacijose lyginant su 2m. Bet SSB ir CW modose vidutinis QSO atstumų kritimas švelnus ( visų metų QSO QRB vidurkiai SSB mažėjo nuo 311km. iki 259 km. o CW – nuo 364 iki 330 km.). FM moduliacijoje decimetruose vidutinio QSO QRB kritimas du – trys kartai (nuo 26 iki 88 km.). Tolimas FM QSO deklaruotas tik vienas. Net Lietuvos mastu su dabartiniu UTB stačių tankiu, kai vidutinis QSO QRB yra 50 km ar mažiau, dalyvavimas LYAC FM decimetruose darosi ne ypač įdomus. Panašu kad FM mėgėjai decimetruose turėtų kažką daryti (pvz. didesnio stiprinimo YAGI antenos), kad pasitempti iki savo pasiekimų panašių kaip FM metruose. Gal būt įmanomas kažkoks „nerašytas nacionalinis susitarimas“ pereiti visų moduliacijų UTB mėgėjams prie horizontalios poliarizacijos bent jau decimetruose ?

Gigahercuose FM QSO 2013 metais nebuvo padaryta, todėl vidutinių ir maksimalių QSO QRB lentelė mažesnė.

1296 MHz	SSB		CW
Mėnuo	Max QRB	Vidurki	Max QRB	Vidurki
1	535 km.	535 km.	789 km.	432km.
2	11 km.	11 km.	723 km.	300 km.
3	648 km.	200 km.	723 km.	323 km.
4	535 km.	531 km.	772 km.	323 km.
5	539 km.	539 km.	723 km.	336 km.
6	0 km.	0 km.	772 km.	310 km.
7	526 km.	269 km.	757 km.	335 km.
8	318 km.	120 km.	789 km.	360 km.
9	218 km.	193 km.	772 km.	374 km.
10	379 km.	181 km.	772 km.	362 km.
11	380 km.	175 km.	772 km.	372 km.
12	245 km.	103 km.	772 km.	337 km.

SSB QSO 23cm. ruože daromi vos keletas per turą, todėl statistika yra nepatikima ir suvelta. Čia dominuoja CW QSO ir 23cm. ruožo vidutinis QRB atstumas beveik toks pat kaip decimetruose tik ryšių čia padaroma beveik keturis kartus mažiau negu decimetruose.

PostScriptum
Viskas kas įvyko prieš akimirka jau istorija. Čia pateikti faktai apie LYAC 2013 metus yra jau istorija, nors atrodo buvo visai neseniai. Gyvenimas nesustabdomai kažkur juda. Istorija nešanti informacija apie praeitį gal būt ir reikalinga žmogui tam, kad geriau orientuotis ir padėti suprasti tą gyvenimo judėjimą į ateitį.
To parašymo tikslas buvo pateikti kiek galima objektyvesne informacija apie LYAC 2013 metų būseną mūsų regione. Žinant tą informaciją, kiekvienas dalyvis galėtų bandyti surasti sau įdomią kryptį UTB pasaulyje bendrai ir LYAC aktyvumo dienose konkrečiai. Gal tai padės surasti save ir savo galimybės UTB pasaulyje ir tuo pačių kažkaip įsipaišyti į LYAC bendruomenę ir papuošti ją. Tam kaip jau minėta naudinga žinoti vietinius UTB ypatumus. Gal kam tai gali būti naudinga planuojant įsigyti brangią UTB techniką ar antenas? Gal tai padės Jums pasirinkti UTB kryptį, kurią nukreipsite ar tobulinsite savo veiklą 2014? Arba gal viskas gerai ir nieko daryti Jums nereikia?

Linkime visiems UTB entuziastams gerų ir sėkmingų Naujųjų 2014 metų !

       
       LYAC  1296 MHz   2013 m. gruodžio mėn.
       R E Z U L T A T A I

       LIETUVOS RADIJO STOTYS

       ŠAUKINYS WWLOC     QSO  WWLOC  TAŠKAI  ODX

   1.  LY2R     KO15VS     20    16    15873  771
   2.  LY2BJ    KO25ER     16    13    11445  681
   3.  LY2NA    KO15JC      7     7     6335  700
   4.  LY3A     KO25DB      9     8     5575  377
   5.  LY2FN    KO14XV      7     5     3487  345
   6.  LY2VA    KO15OJ      2     2     1209  153

  LY stotys užmezgė QSO su šiais WW LOC:

  JO64,65,73,75,86,89,94,99
  JP81
  KO02,03,14,15,24,25,29,33,37
  KP30

  Iš viso 19 skirtingi WW LOC.

  Tolimiausių QSO TOP-10:

   LY2R     KO15VS – DL0VV    JO64AD  771 km
   LY2R     KO15VS – SM3BEI   JP81NG  724 km
   LY2NA    KO15JC – DL0VV    JO64AD  700 km
   LY2BJ    KO25ER – SP1JNY   JO73GL  681 km
   LY2R     KO15VS – SK7MW    JO65MJ  677 km
   LY2R     KO15VS – SP1JNY   JO73GL  648 km
   LY2R     KO15VS – SM7DTE   JO75CN  602 km
   LY2BJ    KO25ER – SM0DFP   JO89VL  572 km
   LY2NA    KO15JC – SK0CT    JO99BM  566 km
   LY2BJ    KO25ER – OH5LK    KP30ON  563 km

  Po 12 mėnesių:

    1. LY2R         212311
    2. LY2BJ         86888
    3. LY2NA         61847
    4. LY2FN         44018
    5. LY3A          15356
    6. LY2BCE         3620
    7. LY2VA          1209
    8. LY2WR          1103
 
—————————————————————–

       LYAC 1296 MHz   DECEMBER, 2013
       R E S U L T S

       O P E N   C L A S S

       CALL     WWLOC     QSO   LOCs  POINTS  ODX

   1.  YL2GD    KO37ML      9     8     6238  533

  OPEN CLASS QSO with WW LOC:

  JO99
  KO14,15,25,29,33,37,38

  Total 8 dif. WW LOC.

  ODX QSO TOP-10:

   YL2GD    KO37ML – SM0FZH   JO99HI  533 km
   YL2GD    KO37ML – EW1AA    KO33RU  404 km
   YL2GD    KO37ML – LY2FN    KO14XV  345 km
   YL2GD    KO37ML – LY2R     KO15VS  275 km
   YL2GD    KO37ML – LY2BJ    KO25ER  254 km
   YL2GD    KO37ML – ES2NJ    KO29NK  245 km
   YL2GD    KO37ML – ES5PC    KO38HJ  105 km
   YL2GD    KO37ML – ES6FX    KO37OW   52 km
   YL2GD    KO37ML – YL2FZ    KO37QI   25 km

  After 12 months:

    1. YL2AJ         90605
    2. SP2DDV        28581
    3. YL2GD         22346
    4. EW1AA          6238
    5. RN2FG          2797
    6. R1DM           1717

       
       LYAC  432 MHz   2013 m. gruodžio mėn.
       R E Z U L T A T A I

       LIETUVOS RADIJO STOTYS

       ŠAUKINYS WWLOC     QSO  WWLOC  TAŠKAI  ODX

   1.  LY3A     KO25DB     23    13    12060  714
   2.  LY1CO    KO15XI     20    14    11978  690
   3.  LY2FN    KO14XV     15     8     7091  696
   4.  LY1T     KO15DF      9     5     3297  260
   5.  LY2VA    KO15OJ      6     4     3041  337
   6.  LY1CR    KO15CL      7     4     2821  306
   7.  LY3BRA   KO14WU      9     4     2356   72
   8.  LY3RC    KO25LA      5     3     1722   72
   9.  LY2BBF   KO24PR      3     3     1673   88
  10.  LY2HQ    KO15OV      5     3     1640   75
  11.  LY1TT    KO25IF      5     2     1213   68
  12.  LY3OO    KO14NU      2     1      594   49
  13.  LY3PEJ   KO15CL      5     1      579   29
  14.  LY2DR    KO15CL      5     1      579   29
  15.  LY3DT    KO15DG      5     1      578   24
  16.  LY5CB/P  KO25IJ      2     1      564   45
  17.  LY3RQ    KO14WU      2     1      509    8

  LY stotys užmezgė QSO su šiais WW LOC:

  JO65,83,94,97
  KO13,14,15,16,17,24,25,29,33,37,38
  KP20

  Iš viso 16 skirtingi WW LOC.

  Tolimiausių QSO TOP-10:

   LY3A     KO25DB – SK7MW    JO65MJ  714 km
   LY2FN    KO14XV – SK7MW    JO65MJ  696 km
   LY1CO    KO15XI – SK7MW    JO65MJ  690 km
   LY3A     KO25DB – OH4LA    KP20LG  581 km
   LY1CO    KO15XI – OH4LA    KP20LG  550 km
   LY3A     KO25DB – ES1LBQ   KO29HI  478 km
   LY3A     KO25DB – SP2DDV   JO83VE  472 km
   LY3A     KO25DB – ES2AFF   KO29EE  459 km
   LY1CO    KO15XI – ES1LBQ   KO29HI  447 km
   LY3A     KO25DB – ES5PC    KO38HJ  397 km

  Po 12 mėnesių:

    1. LY2R         170304
    2. LY1CO        132558
    3. LY2NA        105418
    4. LY3A          97881
    5. LY2FN         88316
    6. LY1CR         64007
    7. LY1BWB        37477
    8. LY1T          30345
    9. LY3BRA        29662
   10. LY2BBF        24585
   11. LY3OO         20735
   12. LY2DR         17433
   13. LY3PEJ        16024
   14. LY2HQ         15865
   15. LY3RC         15283
   16. LY3DT         10069
   17. LY2CK          9968
   18. LY4TB          9255
   19. LY3AR          8879
   20. LY2KX          7920
   21. LY3H           7702
   22. LY1TT          7304
   23. LY3RQ          6922
   24. LY2YK          5700
   25. LY1ZI          5083
   26. LY3KM          4982
   27. LY5CB          4067
   28. LY3TR          3353
   29. LY2VA          3041
   30. LY3UV          2296
   31. LY4MA          2274
   32. LY1JI          2210
   33. LY2BCE          816
   34. LY5CB/P         564
 
—————————————————————–

       LYAC 432 MHz   DECEMBER, 2013
       R E S U L T S

       O P E N   C L A S S

       CALL     WWLOC     QSO   LOCs  POINTS  ODX

   1.  SP2DDV   JO83VE     36    24    27060  828
   2.  YL2GD    KO37ML     31    20    20159  797
   3.  YL2AJ    KO16OX     14    11     9957  654
   4.  EW1AA    KO33RU     10     7     6896  508
   5.  EU4AG    KO13VQ      4     4     2937  368

  OPEN CLASS QSO with WW LOC:

  JN89,99
  JO45,50,59,62,65,66,67,68,70,74,75,80,82,83,86,90,94,99
  JP70,81
  KO13,14,15,16,17,24,25,28,29,33,37,38,49,59
  KP02,20,22,40

  Total 40 dif. WW LOC.

  ODX QSO TOP-10:

   SP2DDV   JO83VE – LA2Z     JO59EJ  828 km
   YL2GD    KO37ML – SK4KO    JP70JX  797 km
   SP2DDV   JO83VE – SK0CT    JO99BM  705 km
   YL2GD    KO37ML – SM3BEI   JP81NG  702 km
   SP2DDV   JO83VE – SM6BFE   JO68DQ  701 km
   SP2DDV   JO83VE – SM0FZH   JO99HI  688 km
   YL2AJ    KO16OX – SF6X     JO67EH  654 km
   YL2GD    KO37ML – OH6PA    KP02PL  641 km
   YL2GD    KO37ML – SP2WPY   JO94FL  629 km
   SP2DDV   JO83VE – OZ9KY    JO45VX  602 km

  After 12 months:

    1. SP2DDV       199050
    2. YL2AJ        174697
    3. YL2GD         88756
    4. RN2FG         28645
    5. EU4AG         24598
    6. EW1AA         21724
    7. R1DM          15614
    8. EU3BD         10907
    9. SP2HPD         6818
   10. YL2FZ          5246
   11. RA2FB          3969
   12. EW1CD/2        3641

       
       LYAC  144 MHz   2013 m. gruodžio mėn.
       R E Z U L T A T A I

       LIETUVOS RADIJO STOTYS

       ŠAUKINYS WWLOC     QSO  WWLOC  TAŠKAI  ODX

   1.  LY2R     KO15VS     50    37    39478  804
   2.  LY2NA    KO15JC     48    26    26487  762
   3.  LY3A     KO25DB     47    24    25301  714
   4.  LY1CO    KO15XI     48    21    18596  704
   5.  LY1CR    KO15CL     34    15    12773  578
   6.  LY1BWB   KO24PR     29    13    11346  516
   7.  LY3PEJ   KO15CL     29     8     6995  257
   8.  LY2BBF   KO24PR     16     9     6917  282
   9.  LY3TR    KO14MW     31     8     6858  168
  10.  LY3OO    KO14NU     28     8     6744  173
  11.  LY3BRA   KO14WU     30     8     6741  164
  12.  LY3DT    KO15DG     29     8     6590  201
  13.  LY2VA    KO15OJ     12     9     6483  337
  14.  LY2HQ    KO15OV     23     7     5621  185
  15.  LY1TT    KO25IF     23     7     5595  182
  16.  LY3RC    KO25LA     19     7     5433  197
  17.  LY5CB    KO25GH     25     6     5320  188
  18.  LY1T     KO15DF     22     7     5304  203
  19.  LY2HW    KO15DG     24     7     5289  201
  20.  LY2DR    KO15CL     24     6     4988  224
  21.  LY2FN    KO14XV     17     6     4232  141
  22.  LY2SH    KO26IE     10     5     3636  167
  23.  LY2AY    KO15DG     17     4     2944  143
  24.  LY3IV    KO25IF      5     2     1305  111

  LY stotys užmezgė QSO su šiais WW LOC:

  JO55,64,65,68,73,78,83,86,89,93,94,99
  JP71,80,81
  KO02,04,05,06,13,14,15,16,17,18,19,23,24,25,26,27,28,29,32,33,34,36,37,38,49,58,59
  KP01,02,10,20,40

  Iš viso 47 skirtingi WW LOC.z

  Tolimiausių QSO TOP-10:

   LY2R     KO15VS – 8S4A     JP71DA  804 km
   LY2R     KO15VS – DL0VV    JO64AD  771 km
   LY2R     KO15VS – SM6BFE   JO68DQ  764 km
   LY2NA    KO15JC – SM3BEI   JP81NG  762 km
   LY2R     KO15VS – OH6KTL   KP02OJ  752 km
   LY2R     KO15VS – OZ6TY    JO55XE  748 km
   LY2R     KO15VS – SM3BEI   JP81NG  724 km
   LY3A     KO25DB – SK7MW    JO65MJ  714 km
   LY3A     KO25DB – SK6W     JO78FM  711 km
   LY1CO    KO15XI – SM4BDQ   JP80FG  704 km

  Po 12 mėnesių:

    1. LY2R         324161
    2. LY2NA        305518
    3. LY3A         233109
    4. LY1CO        189950
    5. LY1CR        158775
    6. LY2FN        154044
    7. LY1BWB        81510
    8. LY3PEJ        72826
    9. LY3BRA        70409
   10. LY1T          62918
   11. LY3OO         61182
   12. LY2BBF        56113
   13. LY3RC         52526
   14. LY3TR         51168
   15. LY2WR         50879
   16. LY3DT         45700
   17. LY2HQ         45085
   18. LY2DR         44867
   19. LY2HW         38450
   20. LY2CK         36233
   21. LY2KX         29816
   22. LY4TB         27731
   23. LY1TT         26889
   24. LY2SA         26025
   25. LY5CB         25627
   26. LY3VP         23477
   27. LY3AR         23407
   28. LY4MA         19905
   29. LY1ZI         19410
   30. LY2AY         19230
   31. LY2YK         16960
   32. LY2HM         14154
   33. LY2HS         13580
   34. LY2CG         11664
   35. LY3KM          9007
   36. LY3FO          8738
   37. LY1JI          7757
   38. LY3IV          6913
   39. LY3ID          6822
   40. LY2VA          6483
   41. LY3H           5538
   42. LY4MR          5151
   43. LY2SH          4693
   44. LY5AT          3788
   45. LY1GP          2413
   46. LY5CB/M        2010
   47. LY3BBI         1987
   48. LY3TW           634
   49. LY4SA           520
 
—————————————————————–

       LYAC 144 MHz   DECEMBER, 2013
       R E S U L T S

       O P E N   C L A S S

       CALL     WWLOC     QSO   LOCs  POINTS  ODX

   1.  YL2AJ    KO16OX     45    32    31453  725
   2.  RM1A     KO59BU     41    30    28931  877
   3.  YL2PJ    KO36QM     36    22    23618  877
   4.  UA2FT    KO04LT     24    18    17412  595
   5.  R1DM     KO49WP     27    20    17241  669
   6.  EU4AG    KO13VQ     26    12    11555  637
   7.  YL2FZ    KO37QI     19    13    11317  576
   8.  EU3BD    KO32BX     15    11     9942  533
   9.  EW1AA    KO33RU     11     8     6424  439
  10.  RA2FB    KO05WB     27     6     6040  222
  11.  YL3GV    KO37MJ      8     7     4850  360

  OPEN CLASS QSO with WW LOC:

  JO55,64,65,68,69,73,78,83,89,93,94,99
  JP70,71,81
  KO02,04,06,12,13,14,15,16,17,18,19,23,24,25,26,27,28,29,32,33,34,36,37,38,42,49,58,59,68,69,85,95
  KP01,03,10,20,22,24,30,32,40,41,50

  Total 58 dif. WW LOC.

  ODX QSO TOP-10:

   YL2PJ    KO36QM – SK4KO    JP70JX  877 km
   RM1A     KO59BU – 8S4A     JP71DA  877 km
   YL2PJ    KO36QM – OH6NG    KP03TC  799 km
   RM1A     KO59BU – SM5KWU   JO89IP  751 km
   YL2AJ    KO16OX – OZ6TY    JO55XE  725 km
   YL2PJ    KO36QM – SM5KWU   JO89IP  716 km
   RM1A     KO59BU – SK0CT    JO99BM  674 km
   RM1A     KO59BU – RD3FD    KO95CO  673 km
   R1DM     KO49WP – RD3FD    KO95CO  669 km
   YL2AJ    KO16OX – SK7MW    JO65MJ  653 km

  After 12 months:

    1. YL2AJ        353725
    2. YL2PJ        196073
    3. SP2DDV       152207
    4. YL2GD        131706
    5. UA2FT        131637
    6. RM1A         121534
    7. YL3GV         76352
    8. RN2FG         65844
    9. R1DM          61904
   10. RA2FB         60712
   11. EU4AG         60099
   12. SP2HPD        45243
   13. EU3BD         26261
   14. SP2WDW        22330
   15. SP1CNV        22329
   16. YL2FZ         22142
   17. EU1AB         15828
   18. EW1AA         15557
   19. RA1WZ         10764
   20. UA2FL          8157
   21. RA2FX          5861
   22. EW4WW          5744
   23. EU4CK          4449

       
       LYAC  2,4 GHz   2013 m. lapkričio mėn.
       R E Z U L T A T A I

       LIETUVOS RADIJO STOTYS

       ŠAUKINYS WWLOC     QSO  WWLOC  TAŠKAI  ODX

   1.  LY2R     KO15VS      9     9    24780 1542
   2.  LY2FN    KO14XV      2     2     2412  510

  LY stotys užmezgė QSO su šiais WW LOC:

  JO64,65,75,90
  JP81
  KO14,15,33
  KP20,21

  Iš viso 10 skirtingi WW LOC.

  Tolimiausių QSO TOP-10:

   LY2R     KO15VS – DL0VV    JO64AD 1542 km
   LY2R     KO15VS – SM3BEI   JP81NG 1448 km
   LY2R     KO15VS – SM0DFP   JO90JC 1428 km
   LY2R     KO15VS – SK7MW    JO65MJ 1354 km
   LY2R     KO15VS – OH3LWP   KP21AM 1280 km
   LY2R     KO15VS – SM7DTE   JO75CN 1204 km
   LY2R     KO15VS – OH2AXH   KP20OK 1052 km
   LY2R     KO15VS – EW1AA    KO33RU  636 km
   LY2FN    KO14XV – EW1AA    KO33RU  510 km
   LY2FN    KO14XV – LY2R     KO15VS  196 km

  Po 11 mėnesių:

    1. LY2R          70012
    2. LY2FN         11712
 
—————————————————————–

       LYAC 2,4 GHz   NOVEMBER, 2013
       R E S U L T S

       O P E N   C L A S S

       CALL     WWLOC     QSO   LOCs  POINTS  ODX

   1.  EW1AA    KO33RU      1     1     1520  510

  OPEN CLASS QSO with WW LOC:

  KO14

  Total 1 dif. WW LOC.

  ODX QSO TOP-10:

   EW1AA    KO33RU – LY2FN    KO14XV  510 km

  After 11 months:

    1. EW1AA          3040

Next »