2006 metų LHFA ekspedicija

Atgal

2006-10-07, aktyvuoti Biržų rajono piliakalniai: PA-03, PA-04, PA-05

   Biržų rajonas ir jame gyvenantys radijomėgėjai neišlepinti piliakalnių skaičiumi. Turime jų tik tris: PA-03 Klausučių piliakalnis, PA-04 Rinkuškių (Velniapilis) ir PA-05 Žiobų piliakalnis. Idėją padirbėti eteryje nuo jų viršūnių senai sklandė biržiečių “ekspeditorių” kraujyje. Susiruošta buvo spalio septintai dienai. Komanda LY3BA (Gedas), LY2SQ (Šarūnas) ir LY3KB (Valius). Pas visus didžiulė WAL ekspedicijų patirtis, tačiau piliakalniai – naujiena ir mums. Ačiū Gedui kuris paruošė žemėlapius, išanalizavo privažiavimo galimybes, surinko būtiną informaciją apie kiekvieną iš jų, gavo iš katalogų jų koordinates. Šarūnas paruošė TRX maitinimą, sutvarkė laidus ir CW raktą. Man kliuvo tradicinė dalis – TRX ir antenos.

   Iš ryto priminiau LY trafike kad bus aktyvuojami piliakalniai, esantys Biržų rajone. Tad turėjom vilties kad korespondentų netrūks. 13:20 jau buvom pas Šarūną kieme ir krovėmės paskutinius geležiukus ir akumuliatorius. Pirmasis mūsų planuose buvo PA-04 Rinkuškių piliakalnis, esantis vos už poros kilometrų nuo Šarūno namų. Suvedėm kataloge rastas piliakalnio koordinates į GPS WayPoint ir pirmyn.


PA-04 Rinkuškių (Velniakalnis) piliakalnis. LY3KB ir LY2SQ

   Piliakalnis supiltas Apaščios kairiajame krante, labai gražioje vietoje. Papėdėje piliakalnis apjuostas 7-8m pločio 1m gylio apsauginiu grioviu. Gerai kad vasara ir ruduo pakankamai sausi, nes pakilus Apaščios vandeniui tektų “imt” piliakalnį kaip švedams, įveikiant visas kliūtis, tame tarpe ir vandens. Brendant per pieva link piliakalnio nuo tolo matėsi informacinis stulpas su lentele, GPS rodomi metrai einant link piliakalnio tirpte tirpo ir parode 0 ties informacine lentele su piliakalnio aprašymu. Nustebino tvarkingai prižiūrėta piliakalnio teritorija, nušienauta ir sutvarkyta aplinka. Keletas foto atminčiai (kaip ne kaip pirmas biržiečių aktyvuotas piliakalnis).

  

P-04, LY3KB aktyvuoja piliakalnį.

 Poziciją darbui sumontavome per keletą minučių ir dar prieš sutartą 15 valandą pabandėme pakalbinti LY2GV buvusį 3.660MHz dažnyje. LY3KB/p eteryje, test - viskas veikia, pajungiam CW raktą, test – viskas veikia, keletas nuotraukų darbo pozicijoje ir nutariam negaišt. QSO daug, malonu kad mūsų buvo laukiama. Gedas perima poziciją ir telegrafuoja. LY3KB/p LOGe 34 QSO iš PA-04. Gedas daręs ir SSB ir CW QSO jų surinko dar daugiau. Pasirodė ir kitos ekspedicijos, pravedėm QSO su jomis , numontavome poziciją ir pirmyn į Klausučių piliakalnį – PA-03.

  

PA-03 Klausučių piliakalnis. LY3BA.

  Piliakalnis supiltas ant kalvos miške. Aikštelė ovali, tvarkinga piliakalnio markiruote, informacinis stulpas su piliakalnio duomenimis ir aprašymu. Sutvarkyta ir prižiūrėta piliakalnio teritorija. Viršūnėje mūsų laukė malonus siurprizas: stalas, suoliukai, laužavietė. Viskas tvarkinga ir gražu. Prie pat stalo auga grybai. Poziciją parengiame darbui per kelias minutes ir 15:48 LY3KB/p LOGe pirmasis QSO su LY2BOK. 36 QSO SSB ir darbo vieta užleidžiama CW operatoriui Gedui. Kuris manau pravedė abiem modomis dar daugiau QSO. Pravedę nemažai QSO ir prisirinkę grybų patraukiame i kitą rajono pakraštį, kur mūsų laikė paskutinysis PA-05 Žiobų piliakalnis.

  


PA-05 Žiobų piliakalnis. LY3BA ir LY2SQ įsitaisę viršūnėje.

 

   Piliakalnis supiltas Apaščios upes dešiniojo kranto aukštumoje. Mus pasitiko nušienautas ir puikiai sutvarkytas Lietuvos kultūrinio paveldo paminklas. Visa informacija pateikta lentelėje. Kelios minutės ir pozicija paruošta darbui. 17:05 pirmas QSO su kita ekspedicija LY2BUU/p. Apsikeičiame su Sergejumi raportais ir pasitraukiame į rezervinį 3.648MHz dažnumą. Oras puikus, salėtas ir ramus vakaras, vėl 37 SSB QSO ir darbo vietą užleidžiu Gedui. Tuo tarpu sulaukiame svečių. Atvažiavo mūsų aplankyti piliakalnio “šeimininkai”. Pamatę jų prižiūrimame piliakalnyje neįprastus svečius atvažiavo išsiaiškinti kokiu tikslu ir ką mes čia veikiame. Pasirodo už šių kultūrinio paveldo objektų priežiūrą jie gauna kažkokią paramą, kompensaciją ar tai “algą” iš valstybės. Todėl atvažiavo įsitikint ar mūsų vizitas į jų prižiūrimą objektą negresia kažkuo pačiam objektui, Hi. Tačiau įsitikinę mūsų tikslų geranoriškumu palinki mums sėkmės ir nuskuba prie savo darbų. Gedas baigia darbą eteryje, atsisveikiname su visais ir į namus...

  Biržuose spidometras persiverčia per 120km. Ekspedicija įvyko. Ačiū už tai kad mūsų laukėte ir kad mus girdėjote, ačiū už QSO. Iki sekančių susitikimų nuo kaimyninių rajonų piliakalnių.

  Komandos vardu, dar kartą ačiū ir 73 ! – Valius (LY3KB)

Atgal


LY5V QSL

Solar Data

Last Activity