Archive for February, 2018

LYAC komanda skelbia 2017 metų rezultatus. Please look below for LYAC results of 2017.

Bendri LY dalyvių rezultatai / LY common results
LY rezultatai pagal bangu ruozus / LY results as per band
Užsienio dalyvių rezultatai / Open Class section results
Jau tapo tradicija, kad lyderiaujaunčių stočių sąrašas ir vieta reitingų lentelėje beveik nesikeičia. Tai įrodo, kai būtent tų stočių operatoriai atkakliai dalyvauja kiekviename varžybų ture ir dirba rezultatui. 2017 metais savo meistriškumą ir atkaklumą įrodė Paulius LY2R iš Šeduvos, kuriam jau daugelį metų iš eilės pavyksta iškovoti šių varžybų absoliutaus nugalėtojo vardą. Antroje vietoje, kaip 2015 ir 2016 metais, stabiliai gerus rezultatus rodantis ir geriausio vardo siekiantis Rimgaudas LY2NA iš Jurbarko. Trečią vietą iškovojo LY2WR komanda, kurios nariai su nestabiliu reguliarumu dirba iš Gedanonių apylinkių.
Verta pastebėti, kad šiais metais vienintelis faktorius, kuris nulėmė Pauliaus LY2R pergalę, buvo tai, kad jis yra įsisavinęs ir dirba mikrobangose. Ir nors situacija Lietuvoje su 2,3 GHz ruožu nesuteikia praktiškai jokių galimybių dirbti šiame ruože mėgėjams, yra dar bent du ruožai, – 5,6 GHz ir 10 GHz, kuriuose kartais dirba ir Lietuvos entuziastai. Nors sprendžiant iš aktyvumo statistikos Paulius dirbo tik viename mikrobangų ture, tai suteikė jam pranašumą ir garantavo pergalę.
Kalbant apie FM įskaita, ir čia nebuvo staigmenų, nes LRMD prizą už geriausią rezultatą, parodytą dirbant tik FM, 2017 metais ir vėl iškovojo Andrejus LY2HQ.
Užsienio stočių kategorijoje nepralenkiamas buvo gerai žinomas UTB entuziastas iš Latvijos Viesturs YL2AJ, kuris šioje įskaitoje nuolat konkuruoja su Gunars YL2GD.
Tenka pastebėti, kad Lietuvoje sumažėjo operatorių, kurie dirba LYAC ir, apskritai, UTB. Tai pastebima žiūrint į surenkamų ataskaitų statistiką. Ir, nors LYAC vakarai paprastai yra ganėtinai aktyvus dėka to, kad jose dalyvauja nemažai operatorių iš kaimyninių šalių, kalbant apie „viršutinius“ bangų ruožus – 1,3 GHz ir, ypač, mikrobangas, ši problema tampa opi. Lietuvoje operatorius, kurie dirba mikrobangose, galima būtų suskaičiuoti ant abejų rankų pirštų, ir dar liktų „neužlenktų“ pirštų. Pritaikyti tokią įrangą darbui stacionariomis sąlygomis pakankamai sudėtinga, tad geriausiu atveju stacionariai gali dirbti tik 3-4 operatoriai, o šiltuoju metu laiku dirbant /P prisijungtų dar pora. Paprastomis sąlygomis pavyksta užmegzti tik ryšius Lietuvose ribose, o iš užsienių dalyvių retkarčiais pavyksta užmegzti QSO tik su vienu – kitu operatoriumi. Jei Lietuvoje per mikrobangų turą nepasirodo pakankamai operatorių, kas paprastai ir nutikdavo 2017-aisiais, tai praktiškai dingsta motyvacija dirbti mikrobangų turuose. Todėl prie bendro LYAC aktyvumo gerinimo ypatingą dėmesį reikėtų skirti 1,3 GHz ir ypač mikrobangų turams. Tai teigiamai paveiktų ne tik LYAC aktyvumo varžybas, bet ir kitas UTB varžybas kur bangų ruožuose virš 1 GHz operatorių ypatingai trūksta. Šiais, 2018 metais kartu su LRMD UTB koordinatoriumi ir LRMD valdyba bus aptarti veiksmai dėl skatinimo dirbti dažnių ruožuose 1,3 GHz ir aukščiau.
Apdovanojimai LY-kams bus įteikti LRMD VNS metu. Tiems, kurie negalės atvykti į VNS, apdovanojimai bus perduoti kitai būdais.
LYAC komanda taip pat kviečia visus galinčius ir norinčius prisidėti prie LYAC koordinavimo bei paremti šias varžybas įsteigiant savo apdovanojimus įvairiose nominacijoje. Kol kas LYAC komanda nesulaukdavo paramos iš LY-kų, tačiau potencialūs rėmėjai visada gali kreiptis į LYAC komandą arba į LRMD UTB koordinatorių norėdami įsteigti savo prizus! Susisiekite su mumis!
Būsime dėkingi už patarimus, bei rekomendacijas dėl LYAC programos patrauklumo pagerinimo, dalyvių motyvacijos, varžybų populiarinimo