2013 metų WCA aktyvumo savaitgalis

Atgal

Biržų pilies aktyvavimas WCA savaitgalyje. (2013m birželio 15d)


   Tiesą sakant, senei galvoje virė ir nedavė ramybės mintis padirbėti eteryje iš Biržų pilies. Esu dirbęs eteryje iš Raudonės, Panemunės pilių, tačiau tuo metu kai buvome prie tų pilių nebuvo World Castles diplominės programos. Trūko kažkokio mažo stimulo kad tas noras "imti šturmu Biržų pilį eteryje" pradėtų judėt iš ramybės taško. Ir tas taškas atsirado. Tai Rolando LY3IV skambutis ir vizitas pas mane į svečius. Be to, artėjo birželio 15/16-oji, tarptautinis World Castles savaitgalis. 

  Pora valandų pokalbio, praleistų kieme prie kavos puoduko ir maitinant uodus :), pajudino šį reikalą iš vietos ir jau po poros dienų sėdau prie paruošiamųjų darbų. Su Rolandu nutarėme kad reikėtų reprezentacinės QSL kortelės. Kad reikėtu dirbti eteryje iš pačios pilies kiemo (šiaip atitinkanti diplomo ir būtinas aktyvacijai sąlygas vieta yra ir aikštelėje, visai šalia pilies apsauginio griovio). Tačiau nuo tos vietos jau toliau kaip 150m nuo Širvėnos ežero. Nutarėme kad reikia aplankyti  Biržų pilyje įsikūrusio "Sėlos" muziejaus administraciją, suderinti su direktoriumi įvažiavimo į pilies kiemą ir darbo eteryje iš ten klausimus, paderinti QSL kortelėje naudojamus heraldikos simbolius ir nurodomas datas. Užbėgdamas į priekį pasakysiu kad šis sprendimas buvo labai vietoje ir laiku. Tuo pačiu dirbdami eteryje iš pilies kiemo tenkiname ne tik WCA aktyvavimo sąlygas bet ir Lietuvos Flora ir Fauna (Lithuanian Fora and Fauna) bei Lietuvos ežerų (Lakes of Lithuania Award) diplominių programų reikalavimus. Ryšiai su mumis dirbant iš pilies kiemo tiks korespondentams besidomintiems šiomis diplominėmis programomis. Taigi nutarėme šauti vienu šūviu tris zuikius.

 


  Saulėtą gražią dieną nuvykau prie pilies, padariau keletą dešimčių nuotraukų, parinkau vietą iš kurios būtume arti Širvėnos ežero. Po poros dienų aplankiau muziejaus administraciją. Direktorius pakvietė į pokalbį specialistus, pavaduotoją ūkio reikalams ir sėdome prie  busimų QSL kortelių, heraldikos ir informacijos kuri teisingai atspindėtų QSL kortelėje pilies ir Radvilų giminės istoriją, heraldiką ir pateiktų dabartinį bei buvusį XVII amžiuje pilies vaizdą (antroje QSL kortelės pusėje pavaizduotas pilnas, buvusios pilies ir visų pastatų maketas). Heraldika tikrai painus dalykas ir tik padedant  Biržų "Sėlos" muziejaus darbuotojams pavyko išvengti klaidų grafiniame QSL kortelės apipavidalinime. Suderinome su direktoriaus pavaduotoju įvažiavimo į pilies teritoriją leidimus ir darbo (antenų statymo) vietą teritorijoje.

  Kaip paprastai planavome dirbti eteryje abu su Šarūnu LY2SQ. Telegrafu ir SSB. Šarūnas ekspedicijai pakraus akumuliatorių ir paims antenos statymui reikalingą smaigą. Man kaip visada kliuvo antenos, aparatūra, ryšio fiksavimo priemonės ir laidai. Dar nutariau pasiimti stalą ir kėdes. Praeitą kartą dirbdami iš Obonių piliakalnio tokio serviso neturėjome, teko dirbt eteryje nuo nulaužto medžio kamieno :)

  Ir štai atėjo birželio 15osios rytas. Kaip visada, kai išvažiuoji į miestą su XYL, atsiranda nenumatytų reikalų ir Šarūnui nusibodo sėdėt ir laukt manęs aikštelėje prie pilies. Jis net ryšius ant 70cm diapazono pradėjo daryt su vietiniais biržiečiais. O aš tu tarpu dar bėgiojau su pirkiniais. Pagaliau laisvas ir pajudėjau link pilies. Pakrovėm Šarūno atsivežtą akumuliatorių, kūjį stiebo smaigui įkalt ir patį smaigą. Įvažiavome į pilies teritorijoje ir pasikėlėme anteną. Šį karta, kaip sakė kolega Algis LY3DY, kad nesimaut kelnių per galvą, pasiėmiau naują, perjungiamą, trijų diapazonų anteną. Apie ją, jei domins, pasiskaitysite "rankdarbių" skiltyje ir galerijoje. Taigi, pozicija paruošta, stalas, užrašai, aparatūra paruošta darbui. Startas 80m diapazone, kontrolinis QSO su LY1SR ir nesulaukus daugiau korespondentų išbandau anteną 20m diapazone. QSO su ZA/IZ4JMA ir 4X6HQ. Antena dirba. Dar keletas QSO su Rusija ir Viktoru LY1NDN. Viktoras dirba muziejuje tačiau šeštadienį buvo namuose.  Padarome QSO 2m diapazone. Viktoras pažada aplankyti mus prie pilies. Sulaukiam pirmo svečio. Takeliu link  staliuko artėja LY3B Algis. Algis sėdasi prie aparatūros, perjungiu 40m diapazoną ir antenas. Prasideda pilies aktyvavimas 40m diapazone "neskelbtu" šaukiniu. Aišku jokių problemų tame nėra, tikiuosi korespondentai priims teisingai ir nesumaišys Algio šaukinio LY3B su skelbtu kad iš pilies dirbs LY3KB :) . 


Keliolika QSO LY3B/P šaukiniu nesugadino reikalo. Tik tiek kad reikia nusiust WCA koordinatoriui elektroninį LOGą ir jau susitaikiau su ta mintimi kad tą reiks padaryti man už visus. Ką padarysi. Po Algio prie mikrofono sėdo Šarūnas. Vėl smagus pile-up, ypač tada kai mus "įmesdavo į klasterį". Telegrafu vėl nesigavo  nieko doro... nei Algiui, nei Šarūnui. Šį kartą kaltas nevykęs BUG'as.


 

  Į svečius užsuko Viktoras LY1NDN. Jam kaip pilies komendantui irgi priklauso  padaryt QSO nuo savo darbovietės kuorų :). Šiaip tai Viktoras galėtų įsirengti pastovią /p ar /a poziciją pilyje ir naktys saugant "nuo švedų" pilį neprailgtų. Na QSO 40m diapazone su LY1SR irgi gera pradžia.

  Prie mikrofono sėdau ir aš. Pirmas QSO 40m diapazone su LY4E. Per pusvalandį darbo kelios dešimtys smagių QSO su europiečiais 40m diapazone visai nebloga pradžia. Šeštadienis, nemažai turistų, Šarūnui teko atmušinėt ir jų klausimų "pile-up". Visiems įdomu kas čia vyksta, kodėl anglų kalba į eterį kalbama apie Biržų pilį ir dar daugybė klausimų apie tai kas tas mėgėjiškas radijas, kokia čia aparatūra ir kam tokios ilgos antenos. Šarūnui teko gido pareigos ir jis su jomis puikiai susitvarkė.  Sulaukėme dar vieno besišypsančio svečio. 


  Algis LY2SH uždusęs atbėgo iki mūsų, juk ne kasdien "pilį imą šturmu radistai", įdomu.

  Laukianti kantriai mašinoje mūsų "crazzy event" pabaigos mano XYL nebeišlaiko ir išeina apsidairyt į miestą. Mes irgi atmušinėjame paskutinius nedidelius "pile -up", atsirandančius po informacijos atsiradimo DX klasteryje. Laikas baigti ekspediciją. Saulė kyla nenumaldomai aukštyn, darosi vėl košmariškai karšta ir jau laikas į ramų namų pavėsį.


  Po ekspedicijos tradiciškai suvedžiau ir nusiunčiau koordinatoriams  visų dirbusių nuo pilies LOGus. Sumoje gavosi vos ne 150 QSO. Neblogai sakyčiau per 3 val. Taigi pirmas blynas ne visiškai prisvilęs. Ačiū tiems kas mus girdėjo.


  QSO pravesti tą dieną su LY1NDN/P, LY2SH/P, LY2SQ/P, LY3B/P ir LY3KB/P tinka WCA diplomui. Taip pat tinka ir naujam Biržų diplomui. Biržų pilies WCA# LY-0002. Taip pat šie QSO tinka LYFF diplomams (LYFF# LY-0009) ir LLA diplomui (LLA# LY2211).

 Daugiau nuotraukų iš WCA aktyvumo savaitgalio rasite čia.

 WCA savaitgalis

 73! de LY3KB

Atgal


LY5V QSL

Solar Data

Last Activity