2001 metų didžioji WAL ekspedicija

Atgal

2001 metų  WAL aktyvumo savaitgalis (2001m  birželio 1-3d)

  2001 metai - Biržų Radijo klubas - didžioji "WAL" ekspedicija Taip jau nutiko kad 2000m rudenį po pokalbių su Edmundu LY2BVQ nusprendėm pagastroliuoti po Lietuvą su aparatūra. Kažkaip nelinksma buvo žiūrint į šiaurinį Lietuvos pakraštį, kur C07 buvo visų biržiečių organizuotų ekspedicijų "vakariausias" taškas. Man asmeniškai skverai apie Skuodą ir Būtingę, bei piečiau... Rietavas, Varniai buvo irgi nauji. Pasikalbėjau su Edmundu - jam daugelis skverų irgi būtų nauji. Man maršrutas apie Skuodą yra naujas, tačiau kartais tekdavo pravažiuoti ir keliai buvo šiek tiek žinomi. Juolab kad Sovietinio Genštabo žemėlapiai idealiai sutampa su "WAL" suskirstymu ir tais žemėlapiais aš naudotis mokėjau praktiškai be klaidų. Praktikos susiorientuoti vietovėje pagal žemėlapį buvo daugiau nei reikia tokiai ekspedicijai. Primečiau kad aplink Mažeikius ir Palangą gyvenantys žmonos tėvai ir broliai suteiktų ramią ir patogią nakvynę. Maršrutas kaip ir susiklostė praktiškai net neplanuojant. Beliko tik susitvarkyti aparatūra, surasti tinkamus kompanijai žmones ir susitarti su giminaičiais.

  Iš pradžių buvo planuota važiuoti trim grupėm: Vitas LY2FE su kompanija, Edmundas LY2BVQ su kompanija ir Valius LY3KB su kompanija. Bederinant maršrutus ir ekspedicijos laiką Vitas atsisakė dalyvauti bendrame projekte, nes atsirado nenumatytų bėdų ir jis nutarė į ekspediciją nebevažiuoti. Likom mudu su Edmundu.

  Pavasarį pradėjau reklaminę akcija, juk neįdomu kai ekspedicijos niekas nelydi. Įkūriau savo svetainėse "WAL" puslapius, kur įdėdavau visą aktualiausią medžiagą. Pakviesti dalyvauti ekspedicijoje Šarūnas LY2SQ ir Algis LY3IW neabejojo kad bus įdomu ir sutiko dalyvauti. Liko finansavimo, antenų ir transporto klausimai. Nesulaukęs pagalbos iš savo darbovietės, nors ankstesnėse ekspedicijose Naftotiekis mielai paremdavo transportu ir aparatūra, nutariau organizuoti viską savo jėgomis. Algis LY3IW susivairavo 10m ilgio lengvą aliuminį teleskopinį stiebą, pasigaminom suderinimo transformatorius antenoms. Aš sumeistravau aparatūros maitinimą su apsauga nuo trumpo jungimo iš automobilio akumuliatorių. Kai Algis sumeistravo ekspedicines antenas nutarėm jas išbandyti. Pasiderinom su Edmundu LY2BVQ ir nutarėm aktyvuoti B22, A22, A23, A24 skverus aplink Biržus. Paprašiau Viktorą LY2BIG, kad UAB "Fedingas" galbūt galėtų išnuomoti kokį GPS'ą. Mainais į reklamą Viktoro firma pažadėjo per "Lex System" siuntų gabenimo kompaniją atsiųsti man Etrex Garmin firmos GPS'ą. Šarūnas LY2SQ išvažiavo su jaunimo komanda į Prof. A. Jurskio memorialą Kaune, o jo vietą mini ekspedicijoje užėmė Almantas LY2HK. Jau susiruošėm gegužės 13d važiuoti į ekspediciją, kai atvažiavo Lex'o vyrukai ir įteikė paketėlį su GPS'u. Nusipirkau maitinimo elementus, bet taip ir nesugebėjau per 15 minučių išmokti juo naudotis, o laiko daugiau nebuvo - išvažiavom į mini ekspediciją su Genštabo žemėlapiais. Degdami iš nekantrumo nuvažiavom į pirmąjį tašką B22 skvere gerokai anksčiau. Susimontavom antenas, susijungėm aparatūrą ir kompiuterį. Laukiam sutarto 10:00LYT laiko. Apie 09:20 pasirodo Edmundas ir mes padarom pirmą QSO ant 80m diapazono. Edmundas mus girdi RS57, kažkaip nesmagu, gal antenos neveikia? Edmundas paguodžia kad pas ji prastos antenos, bet vis tiek neramu. Tačiau priėjęs Antanas LY3RD/a, nors ir dirbdamas iš tėviškės su nestacionariomis antenomis duoda mums RS59+, nuotaika pasitaiso, gal iš tiesų pas Edmundą ta "virvė" nenori priimti radijo bangų. Nutariam išbandyti radijo bangų sklidimą 40m diapazone. Čia vaizdelis gerokai geresnis. RS59+, rodyklės linksmai lankstosi nuo Edmundo signalo ir jis mus girdi gerai. Nutariam kaip alternatyvą palikti 40m diapazoną rezerve, jei jau visiškai būtų neįmanoma daryti QSO 80m diapazone. Be didesnių nuotykių pravažiuojam likusius skverus ir grįžtam namo. Algis kratydamas iš teleskopinio stiebo galo susikaupusį gruntą mesteli idėją kad reikia kažką galvoti kaip anteną statyti ne tiesiogiai ant žemės. Kad nereiktų kaskart aparatūros traukti iš automobilio salono nutarėm daryti QSO tiesiog iš automobilio. Nusprendžiau išmokti naudotis su GPS'u iki didžiosios ekspedicijos. Gal pravers.

  Po mini testo aparatūrai ir mums pradėjom tobulinimą technikos ir mokslus. Kalbėdamas su Edmundu LY2BVQ telefonu išgirdau, kad kybartiškiai naudoja savo gamybos "padą" antenai. Idėją mestelėjau Algiui ir suradę savo bei kaimynų "šiukšlyne" metalo gabaliukus suvirinom savo konstrukcijos "padą". Pridėjom kopėtėles ir "padas" jau paruoštas. Su Etrex išmokti dirbti visai nesunku, tereikia atidžiai perskaityti instrukciją, ko mes nepadarėm mini ekspedicijoje. Aparatukas veikia tiesiog idealiai. Praktiškai visur "mato" 12 palydovų ir tikslumas 4m. Koordinates rodo net dešimtųjų sekundės tikslumu. Susiskambinu su giminaičiais ir prasidėjo paskutinės 2 svaitės laukimo. Jau baiginėjau programavimo darbus naujajai "WAL" žemėlapių programai ir išsiunčiau Aurelijui LY3BBL "beta testavimui". Gavęs iš jo paskutines pastabas pradėjau kepti pirmuosius CD kolegoms. Iš įrašytų pirmųjų 25 CD dešimt išdalinau savo bendraminčiams ir tiems kas prisidėjo ir dalyvavo "WAL-2001" projekte. Likusieji 15 CD teko ekspedicijos rėmėjams. Surinkta suma kaip tik padengė didžiąją dalį ekspedicijos išlaidų. Ačiū visiems, kas įsigijo tuos CD ir taip parėmė mūsų ekspediciją.

  Birželio 01 d. Man pirma atostogų diena, Algis LY3IW irgi laisvas, tik Šarūnas iki 16:00 turi būti darbe. Viskas sukrauta ir paruošta. 11:01 padarau pirmąjį QSO su "Varpo" klubo ekspedicija. Edmundas LY2BVQ nusiteikęs rimtam darbui. Susiderinam savo planus ir Edmundas juda toliau link numatyto pirmojo oficialaus ekspedicijos pradžios skvero M24. Trečiame pakelyje aktyvuojamame skvere Edmundui iškyla nenumatytų bėdų ir jis grįžta į Kybartus pasikeisti aparatūros. Ka padarysi, siurprizų visiems pasitaiko. Mes abu su Algiu jau susikrovėme antenas, gal dvidešimtą kartą viską pertikriname. Išvykstame pas Šarūną, kuris tik ką grižo iš darbo namo. Gauname porciją priekaištų kad dar per anksti, bet ką padarysi. Laukti nieko neveikiant blogiau nei bet kas. Po maudynių duše su susidėtu kelioniniu krepšiu pasirodo ir paskutinis mūsų komandos narys Šarūnas LY2SQ. Dar tik 17:00 o jau mes išvažiuojame į pirmąjį ekspedicijos tašką - C22 skverą.

 Tradiciškai nuvykstame ten gerokai anksčiau. Tačiau Rimas LY1DA/LY3AV jau ten ir padarom pirmąjį kontaktą. Belaukdami sutarto laiko - 18:00LYT prasukame 40m diapazoną, padarom kelis testinius QSO, pabandom 20m, 2m diapazonus. Visur mus girdi, raportai pakankamai geri ar net puikūs. Malonų, tačiau neplanuotą siurprizą pateikė Vidas LY2HT. Jis su mobilia aparatūra taip pat dalyvauja ekspedicijoje ir važiuoja po skverus pietų Lietuvoje. Pasiderinam kad vienas kitam netrukdytume ir pirmyn... Pirmajame skvere QSO skaičius siekia 65. Neblogai. Edmundas dar nepasirodė, jam iki Kybartų ir atgal - prisidėjo dar papildomai virš šimto kilometrų kelio. Gedimas, kurio praktiškai nebuvo sugadino visą jų ekspedicijos pradžią ir išmušė iš numatyto grafiko. Susiskambinu su Edmundu telefonu, jie juda link pirmojo skvero, bet dar tolokai. Nutariam nebelaukti Edmundo ir jam ta skverą specialiai suaktyvuoti grįžtant. Mes irgi vėluodami pajudame i sekantį skverą. Toliau viskas eina puikiai. Edmundas mūsų palaukia M24 skvere, mes iš sekančio skvero padarom QSO su juo ir paleidžiam jį judėti į sekantį skverą, o patys neriamės į PileUp. Malonu. Korespondentų daug ir gerai esame girdimi, akumuliatoriai laiko puikiai ir antenos dirba. 40m diapazono antenų jau net nekeliame, esame puikiai girdimi ir 80m diapazone. Pakelyje atiduodame CD su žemėlapiais Antanui LY2BBZ. GPS'as dirba puikiai ir praktiškai visur jį naudojam. Pajutom kad mažiau reikia gaišti laiko, mažiau reikia klaidžioti, tereikia tik protingai naudotis prietaisu. 21:30 Šiauliuose susitinkam su Leonu LY2LU, Gintu LY2GV ir dar keliais kolegomis. Užeinam trumpam į svečius pas Leoną LY2LU ir padarom eilinį Edmundo aktyvuojamą skverą. Skubiai sprunkam iš Šiaulių, nes Edmundas nedideliais atstumais keliaudamas apie Eišiškes aktyvuoja vieną po kito 4 gretimus skverus. Edmundo komanda baigia savo penktadienio maršrutą, o mums dar apie 70km važiuoti iki Viekšnių B10 skvero kur ir mes nakvosime. Praėjimas ant 2m FM yra neblogas ir praktiškai iki Viekšnių turime ryšį su šiauliečiais ant 145,500MHz. Nuvykę į Viekšnius jau po vidurnakčio pravedame paskutinius QSO 80m diapazone ir einame miegoti. Penktadienio ekspedicija baigta.

  Šeštadienį 05:00 keliamės ir papusryčiavę traukiame į Sedą C07 kur 1997 metais baigėm savo ekspediciją šiaurės Lietuvoje ir nuo to, labiausiai į vakarus nutolusio 1997 metų maršruto taško pradedame 06:00 tikrąją ekspediciją po dar niekieno neaktyvuotus skverus. Šiaurinėje Sedoje B07 mus užklumpa pirmas, tačiau ne paskutinis "ekspedicinis" lietus. Toliau Barstyčiai C06, GPS'o pagalba grįžtame kelis šimtus metru atgal ir aktyvuojame B06 skverą. Viskas einasi puikiai. Lietaus kol kas nėra. Vis labiau įvertiname GPS'o pagalbą. Jėga!!!

   Vyžančiuose gavom remontuojamo kelio atkarpą ir sėkmingai pravažiavę kiek sunkesnį etapą atvykome į A06 skverą. Kaimelyje buvome nustebinti. Vienas žemaitukas neblogai susitvarkęs savo sodybą. Gyvatvorės kaip su liniuote numatuotos, įdomiai suformuoti medžiai ir pati sodybą. Palinguojam galvas ir padiskutavę apie tai kiek laiko reikia tokiam sodybos suformavimui riedam į A05 - egzotiškiausią visos biržiečių ekspedicijos skverą. Be problemų surandame skverą ir suaktyvave išvykstame link Skuodo. Skuode maža maloni staigmenėlė - visur pakelyje benzino kaina A92 virš 2,70Lt, o Skuode tik 2,51Lt. Užpilame baką ir vėl pirmyn link Mosėdžio. Pora skverų ir stojame pietauti. Pakelyje po B03 skvero aktyvavimo Rimas LY1DA pastebi kad mūsų maršrute neįtrauktas į sąrašus C03 skveras. Pripažįstame maršruto neišbaigtumą ir pavažiavę porą kilometrų aktyvuojame praleistą C03 skverą. Iki pat Kurmaičių D02 daugiau nepatyrėme jokių nuotykių ar siurprizų. Nuvykome gana anksti tad laiko užteko viskam. Ir QSO ir šašlykams ir biržietiškam alui bei žemaitiškai naminukei. Kolegoms geriau, jiems nereikia už vairo sėdėti, tai ta programos dalis jiems linksmesnė. Pailsėję po kelionės, aptarę rytdienos maršrutą einame miegoti.

  Sekmadienis - keliamės apie 06:30ir jau 07:25 darom QSO su LY2BVQ iš D03 skvero. Ateina laikas pirmam ir vieninteliam gedimui. Pramuštas aukštos įtampos laidas nuo uždegimo sistemos į žvakę. Komandoje du profesionalūs elektrikai pašalina gedimą per porą minučių. Toliau viskas vyksta sklandžiai. Aktyvuojami visi numatyti skverai, nuotykių nėra, tačiau lietus karšią kailį protarpiais negailestingai. 17:07LYT iš E12 skvero pravedu paskutinį QSO su LY3AV ir atidavęs mikrofoną kitam operatoriui baigiu ekspedicija. Tiesa, liko C22 pažadėtas Edmundui, tačiau tai bus tik vakare, temstant, kai grįšime į Biržų rajoną. Pakelyje Kuršėnai, ten gyvena Algio brolis ir trumpam stabtelim ten. Šiauliuose dar kartelį susitinkame su LY2LU ir atiduodame CD su "WAL" žemėlapiais, pažadėtą Sauliui LY1DR prizui LRMD HAMfesto varžybų nugalėtojui. 20:46 LYT pravedu paskutinį QSO su Edmundu LY2BVQ jau iš C22 skvero. Pavargę, tačiau laimingi kad viskas pavyko puikiai, grįžome namo. Automobilio spidometre 780km, LOGuose apie 1400 QSO, korespondentų skaičius apie 90.

  Ačiū visiems kurie mus girdėjo. Iki naujų susitikimų.


LY3IW Algis pasirengęs kelionei po Žemaitiją

Šarūnas ką tik grižo namo, o mes su Algiu jau prie durų



Pirmas skveras C22, mokomės montuoti antenas

Pirmasis krikštas Šarūnui LY2SQ



Algis LY3IW pasižymi Edmundo jr. aktyvuotą skverą...

Dviejuose skveruose ir mane buvo nuvarę stiebo kelti...



Nakvynė B10, kritom i miegmaišius kaip užmušti...

Esam C06 skvere, o ten, prieš posūkį, prasideda B06



Esame A06 skvere, tolumoje esantis mikšelis jau A05...

Ruošiam poziciją Kurmaičiuose D02



Vakarienė. Ko gero, daugiau nei tikjomės iš giminaičių..

Po vakarykščių šašlykų troškina... Hi



Kai prietaisas mato 12 palydovų, tikslumas 4m...

In action... E07 skvere.



Medingėnų apylinkės pievos. Apie 150m virš jūros lygio.

"Kaimo greitkeliai" - tik ir žiūrėk kad karterio nepramuštum...



Pozicijos E11 skvere ruošimas...

Pozicijos E11 skvere ruošimas...



Paskutiniame skvere C22. Sekmadienio vakaras

Tik vienas QSO su LY2BVQ ir ekspedicija baigta...

 73 de LY3KB

Atgal


LY5V QSL

Solar Data

Last Activity